10 ژوئیه 2023- محققان پیش بینی کردند که پیری جهانی و افزایش وزن بدن تا سال 2050، تعداد افراد مبتلا به دیابت را بیش از دو برابر خواهد کرد و میلیون ها نفر دیگر را در معرض خطر انواعی از اختلالات خطرناک قرار می دهد.

بر اساس برآوردهای منتشر شده در روز پنجشنبه در مجله پزشکی Lancet، بیش از 1.3 میلیارد نفر در سراسر جهان در آستانه نیمه ی قرن به دیابت مبتلا خواهند شد که نسبت به 529 میلیون نفر در سال 2021 ، بیش از دو برابر افزایش می یابد. اکثریت قریب به اتفاق بیماران به دیابت نوع 2 مبتلا هستند، نوعی از بیماری که اغلب با اضافه وزن مرتبط است.

بر اساس تخمین فدراسیون بین المللی دیابت، با از دست دادن توانایی بدن در کنترل سطح قند خون، دیابت از هر 10 بزرگسال در سراسر جهان یک نفر را تحت تاثیر قرار داده و باعث مرگ 6.7 میلیون نفر در سال 2021 شده است. محققان در گزارش خود در Lancetخاطرنشان کردند که این بیماری اثرات نابرابری دارد، به طوری که کمتر از 10 درصد از افراد مبتلا به این بیماری در کشورهای با درآمد کم و متوسط تحت مراقبت مناسب قرار می گیرند.

این مطالعه جدید همچنین نشان داد که در سراسر جهان، ۶درصد از مردم دیابت دارند، که آن را به یکی از ۱۰علت اصلی مرگ و میر و ناتوانی تبدیل می‌کند. بالاترین نرخ در شمال آفریقا و خاورمیانه، ۹درصد است که پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰به ۱۷درصد برسد. پیش بینی می‌شود این نرخ در آمریکای لاتین و دریای کارائیب به ۱۱درصد افزایش یابد. در هر کشوری، این بیماری معمولاً در افراد ۶۵سال و بالاتر با میزان شیوع بیش از ۲۰درصد دیده می‌شود. بیشترین نرخ شیوع در میان افراد ۷۵تا ۷۹ساله( ۲۴درصد) مشاهده می شود.

در مجموع ۹۶درصد موارد دیابت را دیابت نوع ۲تشکیل می‌دهد و زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های بدن پاسخ مناسب به انسولین را متوقف می‌کنند، که می‌تواند منجر به سطوح بالای قند خون مزمن شود که بیماران را در برابر آسیب‌های قلبی، کلیوی، چشمی و عصبی آسیب‌پذیر می‌کند. اگرچه در بسیاری از موارد، معمولاً با کاهش وزن، قابل پیشگیری و با انواع داروهای مؤثر قابل درمان است، اما میزان ابتلا به این بیماری همچنان بالاست. محققان دریافتند چاقی خطر اصلی است که مسئول ۵۲درصد از ناتوانی‌ها و مرگ‌های زودرس است و به دنبال آن رژیم غذایی نامناسب، خطرات محیطی و شغلی، سیگار، عدم تحرک و مصرف الکل قرار دارد.

کانیین لیان اونگ، محقق موسسه ی سنجش و ارزیابی سلامت دانشگاه واشنگتن و نویسنده اصلی این مطالعه، گفت: اگر ما کاری انجام ندهیم، این بیماری بار سنگینی را به همراه خواهد داشت.

محققان خاطرنشان کردند که اجرای برنامه های کاهش وزن موثر در مقیاس بزرگ دشوار است و بسیاری از سیستم های مراقبت بهداشتی آمادگی مداخله زودهنگام در دیابت را ندارند و در حالی که داروهایی مانند داروهای کلاس GLP-1ساخته شده توسط Novo Nordisk A/Sو Eli Lilly & Coنتایج امیدوارکننده‌ای در کاهش وزن نشان داده‌اند، به گفته ی نویسندگان، هزینه ی این داروها، تهیه ی آنها را برای بسیاری از بیماران در سراسر جهان غیر ممکن کرده است.

گروهی از محققان از ایالات متحده، آفریقا، هند و استرالیا در مقاله ی جداگانه ای در همین مجله نوشتند که رسیدگی به نژادپرستی و نابرابری اقتصادی برای کنترل دیابت مهم است. مردم در کشورهای با درآمد پایین و متوسط، مانند گروه های اقلیت، بیشتر از این بیماری و اثرات آن رنج می برند.

دکتر اونگ گفت که یک راه حل کامل برای مقابله با این شرایط وجود ندارد. دیابت همیشه وجود خواهد داشت و من فکر می‌کنم که مدیریت، نظارت و شناسایی زودهنگام آن، بهترین روش برای مقابله با افزایش این بیماری است.

منبع:

https://time.com/6289524/diabetes-worldwide-prediction-2050/